Medlemsbrev 7 God Jul

Kära medlemmar!

Det har varit ett bra Vrakatår och föreningens kassa klarar nu av att garantera ungdomsidrottslagen att strandstäda under 2025 redan nu 2024. Bidrag från Rahmns stiftelse har skapat bättre förutsättningar att driva strandstädningen och göra utbetalningar när städningen har utförts.

Ni har blivit inbjudna till årsstämman med Pelles fisksoppa, växtvandring med Jan Johansson och Vrakatdagen  med utomordentligt kompetenta föreläsare. Jag och styrelsen är mycket nöjda med vad vi har erbjudit våra medlemmar.

Vrakats städområde har utvidgats under 2024 med en av Vendelsöarna och Länsstyrelsen i Halland  gav extra bidrag till det. Förhoppningen är att även städa de andra Vendelsöarna under kommande år. Nästa år kommer tolv lag vara med och strandstäda.

Vi har ännu inte kunnat sammanställa hur mycket skräp vi samlat ihop under 2024 men allt tyder på att det är en mindre mängd än förra året. Det roliga är när någon hittar ett speciellt fynd och årets fynd är en ring utan fågel.

 

Vår styrelsemedlem Terese Locking leder strandstädningen för ett fotbollslag i OBK och hennes dotter Frida, som ingår i laget, gjorde detta fynd. Här är det som Terese skrev.

”Här kommer bilder från Fridas vrakfynd. Det var i början av maj när F09 strandstädade i Vikaholm som hon hittade denna ring på stranden. Vi sökte på nätet med informationen på ringen och fick träff på en sidan hos Natural History Museum London. Frida fyllde i en massa uppgifter och fick efter ett par månader tillbaka ett svar, se bild. Ringen hade tillhört en Skarv och var ringmärkt på Irland.”

Om någon annan hittat ett kul och intressant  fynd så ta en bild och skicka till mig.

Årets skörd av sjömat!

Vår idé var att skrapa av allt och koka det till en fond. Inne sjögräset växte uppemot 50 musslor och faktiskt några ostron. Det kunde blivit en god soppa till årsstämman, men eftersom sjömaten har växt på bottenfärgen så har den kanske giftiga ämnen i sig. Vi la ner sopp-projektet och satsar på 2025 utan bottenfärg.

Tack för ert engagemang under 2024 och jag är övertygad om att den nya styrelsen som väljs på årsstämman är mycket kompetent för att fortsätta Vrakats viktiga arbete.

Vrakats styrelse önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

Vid tangentbordet

Gösta Franséhn, ordförande

 

Snögubbe av strandfynd

 

 

 

 

 

Vrakatdagen 24

Hej medlemmar!

Detta inlägg riktar sig till er som missade Vrakatdagen 26/10. Vårt program var mycket uppskattat och jag tar hjälp av Christina Nordwall på Norra Halland som skrev en mycket bra artikel om första halvan av vårt program. Efter pausen kom Tommy Järås, som är ansvarig för Nidingens Fågelstation viket han har varit i många år. För oss som är intresserade av fåglar men inte tagit oss till fågelskådarstadiet verkar Fågelstationen vara paradiset.  Jag är fortfarande i någon form av chock av att gråtrutar kan flyga från Nidingen till Lofoten på bara några dagar. Däruppe kanske de käkar skrei och tar en liten tripp till Svalbard innan de flyger till Nidingen igen.  Om ni får tillfälle att lyssna på Tommy, kanske på Båtmuseet, så garanterar jag en härlig upplevelse. Flera medlemmar tyckte att Tommy kunde hållit på i en timma till, minst.

Vrakatdagen avslutades med skönsång av Ö-kören. Lämpligt nog sjöng man ”Strövtåg i hembygden” och Mariedal är verkligen en pärla i hembygden. Eva och Mikael har gjort ladan till en speciell plats att vara på och att upptäcka. Ö-kören tågade ut till ”Gärdebylåten” och vi är så glada och stolta över vår kör. Karin som leder kören har många järn i elden förutom Ö-kören så arbetar hon då och då som kantor och har skrivit två böcker. Dessutom är hon tandläkare.

Vrakatdagen invigdes av kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson. Hon skulle lyssna på föredragen fram till pausen. Vi satt längst fram och jag blev något förvånad när hon kom och satte sig efter pausen. Då blev det nytt besked att hon skulle gå efter Tommy Järås föredrag. Mycket riktigt lämnade hon platsen men när Ö-kören hade sjungit då dök hon upp igen. Jag tycker det var ett gott betyg på vad vi bjöd deltagarna på när hon stannade hela dagen.

Artikel Norra Halland skriven av Christina Nordwall

 

Kennet Lundin som gett ut Sjömat tillsammans med Lisa Andersson, kommunstyrelsens ordförande, och Vrakats eldsjäl Gösta Franséhn.
FOTO: CHRISTINA NORDWALL

Sjöpung på menyn under Vrakatdagen

Uppslutningen var god när Vrakatdagen hölls för andra året i Konstladan i Mariedal. Föreläsningar, havsprodukter och provsmakning var en del av det som stod på programmet.

Linssoppan förbereddes i caféet under tiden som Gösta Franséhn, initiativtagaren bakom strandstädningsföreningen Vrakat, presenterade programmet. Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, invigde dagen vars syfte är att öka kunskap om havet.

Kennet Lundin, docent vid Naturhistoriska museet, som gett ut boken Sjömat berättade om outnyttjade resurser i havet.

– Det finns till exempel många sorters räkor här, fler än den vi är vana vid att äta. Och bläckfisk, varför inte byta ut senapssillen mot den? säger han.

Marin mat

Marinbiologen och sjöpungsodlaren Fredrik Norén berättade om bland annat om sin produktion av sjöpungsfond och andra köttliknande produkter som tagits fram av det ryggradslösa vattendjuret.

– Umamifonden ger rymd, mustighet och förlänger smaken. Jag brinner för att hitta ny marin mat från havet, säger han.

Fredrik Norén bjöd också på smakprov utanför Konstladan där han wokade sallad med sjöpungsfond som smaksättning.

Lilla Havsbutiken var på plats med spännande produkter från havet och senare under dagen väntade föreläsning om Nidingens fågelstation. När det var dags att avrunda Vrakatdagen utlovades vacker körsång framförd av Ö-kören.

Christina Nordwall
0300 521362 christina.nordwall@norrahalland.se

 

Jag hoppas vi ses på årsstämman i april

Gösta Franséhn

Ordförande

 

Växtvandringen- en betraktelse

 

 

 

Det hade varit en härlig sommardag i slutet av juni och värmen låg kvar över gamla ängar med sina strån, blommor, koskit och smala , knappt skönjbara stigar.  Vi skulle snart vandra ut på markerna och lära oss mer om alla dess växter. På Vrakatdagen hade Jan Johansson  föreläst om ätbara växter som man kunde hitta i anslutning till havet Det blev ett mycket uppskattat föredrag där vi lärde oss att alla växter var ätbara fast vissa dog man av. Nu skulle vi ge oss ut och prova på ätbarheten i verkligheten. 

Det kändes roligt att göra något mer än att plocka plast på stränderna och de utmarker vi nu skulle vandra på hade en gång i tiden varit stränder, så aktiviteterna låg nära varandra. Visst fick vandringen ingå i Vrakats verksamhet.

Klockan hade närmat sig sex på kvällen och alltfler medlemmar dök upp på parkeringsplatsen. Det kändes som man tog emot gäster till en stor middag. Där kom min syster, mina klasskamrater, vänner från tonårstiden och naturligtvis kära medlemmar och en del helt nya. Till slut var vi nästan fyrtio deltagare.

Jan körde snabbt igång vandringen och jag hann inte hitta kryckan innan han började visa olika växter. Han hade en stor kunskap om växterna vid stigens kant och de ute på ängen. Jag låg redan från början sist i ledet och var så glad att andra hjälpte mig att bära den ihopfällbara pallen. Jan kunde inte vänta på mig för då skulle gruppen stå still framför en växt utan att få veta något tills jag flåsande och stapplande nått fram. Det blev så att när jag kom fram till växten som alla betraktade så sa Jan att nu går vi vidare. 

 

Mina tankar släppte från växterna när jag såg bryggorna vid Kyrkefjällssund och minnen från min tonårstid dök upp  och jag kom ihåg  hur vi körde moped på den stig jag nu stod på. Ett minne var starkare än de andra och här kommer en liten anekdot.

Det var en  fin sommardag  och på klipporna och på de små gräsplättarna hade folk slagit ner sina bopålar för att sola, bada och äta pick–nick. Lasse och jag skulle ut och segla med deras lilla segelbåt. Det hade regnat och vi upptäckte att det inte fanns något öskar i båten. Lasse bad mig hämta ett öskar i en grannes bohuseka som låg längst in på bryggan. Jag var ju mycket van vid båtar och tänkte väl att jag skulle imponera lite när jag istället för att försiktigt ta ett steg ner i ekan så hoppade jag elegant ner i fören. Ekans form gjorde att den blev som en katapult och jag blev skjuten iväg till nästa toft(sittbräda). Jag insåg då att det gick inte att stoppa farten och jag blev tvungen att hoppa vidare och sedan i sjön med ett stort plask. Det var flera som sett mitt hopp från för till akter och jag fick applåder när jag kom upp på bryggan igen.  De undrade säkert vad jag höll på med, de visste ju inte att jag skulle hämta ett öskar. 

Vår botaniker började flytta på sig för att gå till ett nytt ställe och snabbt var flocken formerad och följde efter på stigen. Därefter kom några som också hade lite svårt att gå och så sist kom jag. . Äntligen hörde man det härliga ordet Fika ljuda över nejden och Jan tog oss till en öppen plats en bit ovanför havet. Det fanns stenhällar. stora stenar och gräs att sitta på och snart fylldes platsen med prat och skratt. Om man såg och hörde det från längre håll kunde man tro att det var fiskmåsar som slagit sig ner på klipporna. Helt plötsligt såg vi en drönare i luften och jag fick en känsla av oro i kroppen, men vi var inte i Ukraina utan i Onsala. Den tittade på oss en stund och sedan var den borta. Kanske var det fågelskådare.

Här någonstans växer den sällsynta krypflokan.

Jan närmade sig vårt näste och meddelade att det var dags att gå uppför ett berg till den lilla dammen där en sällsynt blomma växte. Tyvärr hade min smärta blivit sådan att jag fick vända om. Även på Mont Everest får en del klättra ner utan att nå toppen. Det kändes  som att det var mil att gå till bilparkeringen. Återigen passerade jag en stor mängd växter men det blev inga noteringar för mig . Det fanns dock en  smart kvinna Lisen Grafström som tagit vad man haver och skrivit en växtflora på kartongpapper.

Anita Jonsson hade med dessa växter i sitt mail till mig!

”Vatten kryfloka flocksvalting notblomster( violett
Granspira fläcknycklar( jungfru Marie nycklar) sköldmöja( i diket)
Ängsstarr, loppstarr glesstarr( på strandängar. Berget Stor fetknopp , blivit sällsynt nu, kattfot sandlök jungfrulin”

Jag stapplade in på parkeringen och med stor glädje nådde jag bilen. Vilken kväll det blev, och efterhand dök vandrarna upp i olika omgångar. De var så glada för att de hade varit med denna sköna kväll och lärt sig mycket av vår oerhört kunnige ledare. Jag har lärt mig en blomma för om jag skulle tagit mig upp till dammen hade jag nog fått krypa alltså heter blomman krypfloka.

 

Min tanke var att vi alla skulle ha samlats igen på parkeringen, men så blev det inte, för då skulle vi ha tackat Jan och givit honom en lång applåd. Kan nu alla som var med applådera så Jan hör det.

Ett stort tack till min fru Mona, min  syster Eva, Eva konstnären och Mikael Tryckar´n för de hjälpte till och bar min pall.

Gösta Franséhn

Vrakats ordförande och arrangör av Växtvandringen

 

Maritima dagen

Hej medlemmar!

Vrakats monter med Vraket själv.

Solen sken och det fladdrade i seglen, åtminstone på optimistjollen som fanns i ss Kaparens monter. Det var en perfekt dag för att besöka den Maritima Dagen och det var ganska många som tyckte det och för Vrakat blev det en framgångsrik dag för vår nya tävling. Jag hade mer eller mindre tvingat Håkan att ställa upp och hjälpa till med vår tävling. Tävlingen var att bygga ett torn av ilandflutna  plastföremål. Vid vårt första möte sa Håkan att den tävlingen var en riktigt dålig idé och han hade kommit på en ny. Den var enkel och innebar att man flyttande föremålen med en skräpplockare från en låda till en annan på tid. Vi bestämde oss för fina priser med presentkort hos Jesper, Hönö fisk, vid Hemköp. Alla barn fick glass och den som vann fick två glassar. Teamet bestod av Håkan, Ebba och Mona som tyvärr fick vara i skugga och blåst men med ett strålande resultat.

Här är länken till  Norra Halland. Välj PDF-filer och bläddra i tidningen så är notisen med bilder där!

https://enh.norrahalland.se/p/norra-halland/2024-05-21/a/dag-med-marint tema/169/1468983/52376935.

Det blev en varm dag för ordföranden som mot slutet av dagen också kände sig som ett vrak. Vrakat lockade till sig ytterligare 8-9 medlemmar och av de ilandflutna kulorna och flaggorna hittade två sina ägare. Lite återvinning alltså! Dessutom var det en man från den större ön Öckerö som hittade speciella kulor i något okänt material. Han ville ha alla och jag reserverade dem till ”Jojje”. Sen såg jag honom inte mer på hela dagen men när vi packade ihop så sa Håkan, tävlingschefen, att han hade en kompis som var kompis med Jojje. Alla känner Jojje på Öckerö.  Alla kulorna åkte ner i en påse och så får Jojje sina speciella objekt. Jag vet inte om de hela var på skoj eller riktigt, men kompisens kompis får berätta.

Gösta Franséhn, Ordförande

 

 

 

Medlemsbrev nr 6

Hej alla medlemmar!

Årsmötet

När  klockan närmade sig 18:00 var sorlet högt i Båtmuseets vackra sal. Borden var dukade och medlemmarna hittade sina platser till slut och sorlet hade ökat i volym. Ordförande dvs jag siktade in sig på skeppsklockan och med ett enda slag blev det nästan helt tyst i lokalen. Fantastiskt!  I och med detta började stämman och punkterna i dagordningen hanterades med stämmans hjälp i god takt. Ordförande läste verksamhetsberättelsen för stämman och extra tid ägnades åt att Västkuststiftelsen inte behandlat Vrakats ansökan av bidrag för 2023. Effekten blev ett underskott på 22.000 i resultaträkningen. Västkuststiftelsen beviljade ett bidrag på 40.000:- i efterhand vilket ger Vrakat möjlighet att utveckla verksamheten som planerat.

Hela styrelsen och revisorn  omvaldes och stämman beviljade styrelsen ansvarsfrihet. Under övriga frågor kom den riktigt stora överraskningen. Under hösten sökte jag bidrag hos Brita och Sven Rahmns stiftelsen med en förhoppning om ett bidrag på 5000:- eller kanske lite mer. Jag fick nästan en chock när mailet från stiftelsen kom i april och meddelade att Vrakat fått ett bidrag på 50.000:-. Det blev långa applåder.

Nu kan vi planera på ett helt annat sätt och har redan startat upp tre nya ungdomsidrottslag som kommer att strandstäda. Ett stort tack till stiftelsen.

Den sista informationen var att 2024 kommer vara de sista året för mig som ordförande i Vrakat. Jag har en sjukdom som heter skolios och effekten har blivit att kotorna i ryggen har böjt sig och nu har jag svårt att få upp ryggen. Tyvärr innebär skolios en långsiktig smärta som plågar mig varje dag. Jag har uppnått mycket av det som jag hoppades på och nu måste jag kliva av. Hur fortsättningen blir kommer att diskuteras inom styrelsen och så får vi se hur resultatet blir.

 

Mat. dryck och musik

Efter att det formella var avklarat så blev det soppa och dryck därtill. Musikavdelnigen börjad naturligtvis med Vrakats kampsång med text av Per Jonsson. Christina Reimertz spelade till och fortsatte med att underhålla oss med både dragspel, gitarr och sång Det är otroligt att det finns så duktiga musiker i Onsala. Avslutningsvis drogs vinsterna i årets lotteri som bland vinsterna hade med verk från våra lokala konstutövare såsom Wiveka Warenfalk, Maria Hamberg, Lena Grebeus och Ingrid Brännström. För första gången hade det skänkts olika växter och dahliorna stod högt i kurs. Tack till alla er som skänkte föremål till lotteriet och därmed bidrog till mat och dryck.

Maritima dagen

Nu på söndag  19/5 är det Maritima Dagen på Båtmuseet där alla sex föreningarna från gruppen ” Hemma på Onsala” deltar.  Vrakat kommer att vara med i ett tält vid entréen där vi kommer att berätta om vår verksamhet och dessutom ha en tävling där olika vinnare kommer att koras. Vem blir Vrakats mästare inom denna nya idrottsgren. Det blir naturligtvis vinster också. Nedan följer mer info om Maritima Dagen i ny tappning.

 

Ha en riktigt bra sommar och det kommer information om växtvandringen och Västerhavsveckan.

Hälsningar

Gösta Franséhn Ordförande

 

 

Medlemsbrev nr 5

Hej kära medlemmar !

Nu kan vi snart se framemot våren och då Vrakats olika aktiviteter börjar. Jag har delat upp aktiviteterna enligt nedan.

Strandstädning

Våra planer att utöka med fler ungdomsidrottslag gick inte att genomföra under 2023 beroende på att vi inte fick de bidrag som vi hade räknat med. I år skall våra ordinarie åtta idrottslag utökas med ytterligare fyra lag genom att Västkuststiftelsen ger bidrag till tio lag vilket är två  ytterligare lag och vi använder bidraget från Länsstyrelsen i Halland till två lag och minst ett av dessa kommer att strandstäda på V

Om ni vill delta i våra strandstädningsgrupper så hör av er. Om ni är med och hjälper till att rensa våra stränder från plast som i annnat fall blir microplast så kan ni använda titeln vrakare.  Vrakare är ett namn med kulturarv från 1500-talet då skepp färdades på Kattegatt och då onsalaborna tände eldar som ledde till att skeppen navigerade fel och förliste. Det var då vrakarna gav sig ut och tog till vara allt som kunde användas inklusive vilken last skeppet hade.

Den första vrakturen gick till en liten sandstrand på Skallanäs vid Vässingsö och det är otroligt vad många olika linrester det finns och kommer alla dessa från fisket undrar man.

Event

Vårt första event är vår Årsstämman den 24/4 kl 17:00 på Båtmuseet. Inbjudan kommer separat under mars. Vi kommer också ha en ”After stämma” med förtäring och dryck.

Maritima dagen går av stapeln den 19 /5 och det nya är att alla föreningar i ”Hemma på Onsala” deltar och mer information kommer i april.

Nytt för i år är att Jan Johansson, som höll ett mycket uppskatta föredrag om växter vi havet på Vrakatdagen, tar med oss på en Växtvandring i Sönnerbergen den 26/6 kl 18:00. Anmälan till gosta.fransehn@vrakat.se skriv växtvandring

I början av augusti brukar det vara Västerhavsveckan och då har Vrakat  haft en vandring ut till Mönster som aktivitet. Vad som händer i år får vi se och information kommer i juli.

Förra årets fina mottagande av Vrakatdagen  har inneburit att det även i år blir detsamma den 12/10.

Båtmuseet

Båtmuseet har mycket bra föreläsningar på torsdagar. Det är mycket intressanta föredrag och trevligt att träffa andra besökare kända och okända. Själv kommer jag att lyssna på ”Kåsörproffset” Kristian Wedel den 7/3 och säkert något till.

 

Hälsningar

Gösta

Ordförande

 

Medlemsbrev nr 4

Hej alla medlemmar!

Styrelsen med ordförande i spetsen beslutade att genomföra en första Vrakatdag under hösten. Tanken är att föreningen inte bara skall städa stränder utan också kunna öka våra medlemmars kunskap om den miljö vi rör oss i vid havet.  Vi ville också få svar på om det fanns intresse för en årlig Vrakatdag.

Vrakatdagen genomfördes 11 november 2023 och kommentarer och refererat om dagen kan du läsa här, och likaså om vi fick svar på vår fråga.

Kommentarer från mina mail!

”En sån fantastisk dag ni ordnade! Platsen, människorna, föreläsningarna och helheten. Väldigt härligt alltsammans.” Karolina

”Jag vill tacka för en riktigt fin dag ni ordnade idag. Mycket bra föredrag och trevligt arrangemang. Kul försäljning också. Jag fick med mig musselpulver och tångbröd förutom ett signerat ex av boken om tång”. Staffan H

”Det var intressanta föredragshållare du hade igår. Tång och växter var roligt att lära sej mer om. Trevlig lokal men lite kall så det blev att tända en brasa när vi kom hem . Tack för bra tillställning.” Hans

”Tack för en trevlig sammankomst. Trevliga föredrag och god lunch.” Eva

Detta var ett smakprov av många positiva omdömen om dagen. Allt talar för att Vrakatdagen kommer tillbaka nästa år. Ni som inte var där missade något!

Norra Halland skrev så här efter sitt besök hos oss

Vrakatdagen drog storpublik”

”Spännande föredrag, sång och möjlighet att titta på vrakfynd. När Vrakatdagen arrangerades för första gången kom många intresserade.”

Ordförande håller tal!! Hela artikeln under Press

Jag presenterade vår hedersgäst, Annelie Ohlsson, från Länsstyrelsen i Hallands  naturreservatsförvaltning.  Hon sitter på VIP-raden och vi ser henne inte, tyvärr. Annelie var den som gav mig inspiration 2017 för att starta Vrakat och har under alla år därefter på ett positivt sätt följt och uppmuntrat Vrakat.

Karolina Martinson lärde oss om olika tångarter varav  sockertång och blåstång kanske är de mest kända ( i alla fall av mig). Sockertång skall man plocka på våren då de är späda och kan sedan tillaga dem. Karolina har tillsammans med Linnea Sjögren skrivit boken Plocka tång & strandväxter som kan vägleda er vidare.

Havsnejonöga

Clas Rosander från Miljöpartiet informerade oss om Havsnejonögats svåra situation. Fisken är 4000 år gammal och nu håller vi på att ta död på den. Den föds i åmynningar och tar sig sedan ut till havet och suger sig fast på större fiskar. Problemet är bl.a att det inte finns stora fiskar i våra närmaste hav. Genom en namninsamling vill Clas uppmärksamma samhället på vad vi håller på att döda. Här länken där ni kan göra en underskrift. https://www.skrivunder.com/bevara_havsnejonoga_ett_av_jordens_aldsta_nu_levande_djur

Ö-kören underhöll oss med Frödings numera kända ”Strövtåg i hembygden” och man sjöng också Nocturne av Taube. Repertoaren var givetvis större och det blev mer vacker sång. Ö-kören kommer från Vässingsö men även ”vrakare” från yttre Draget deltager med den äran. En åhörare tyckte att de skulle åka på turné. Jag ställe

Jag har gått och vrakat efter stränderna i 65 år och egentligen bara sett en mängd gröna växter där i slänterna mot sandstranden eller bland stenarna. Jag känner igen strandkål och strandtrift men det andra gröna var nog samma art.

Jan Johansson, vår siste föredragshållare, hade en imponerade kunskap om växterna vid havet. Vi som var intresserade av vilka som gick att äta fick dessa ord med oss ” det går att äta alla växter men vissa dör man av” . Min gröna massa var inte en art utan kanske 30-40 olika arter. Se upp med bolmört, den är mycket giftig och mycket vacker. Strandkålens små blad går att äta och kan användas i en sallad.

 

Jag hoppas att vi  kan gå vidare med vår tanke om att höja kunskapen hos våra medlemmar. Vi skall försöka locka  Jan till att ta med oss på en vandring för att titta på växter. Det verkar finnas många arter på Sönnerbergen så en vandring där är intressant. Om du är intresserad får du gärna anmäla dig nu så får vi en uppfattning om intresset.

Jag önskar er allt gott.

Gösta

Ordförande