Projektredovisning

Kära följare och vrakare!

Med ett tidigare förflutet som ekonomichef i ett IT-företag har jag många gånger frågat projektledare hur olika projekt framskrider och oftast fått svaret, bra, enligt plan eller kanske lite försenat. När dead-line för projektet närmade sig blev det många gånger eländes elände med förklaringen att externa faktorer påverkat projektet. Vårt projekt går på räls men det är lite försenat pga av en extern faktor, vädret. Projektledningen är lite för mesig och vill inte var ute på havet i dåligt väder.

Översiktskarta Vrakat’s städområde

Vi är väldigt glada för att innebandy-laget P 06 med ledarna David Berg och Josef Wideström adopterat en 2,5 lång kuststräcka på vår nordliga naturreservatsdel. Första städningen kommer att ske den 8 juni. En uppsamlingsdepå är byggd i Vikaholm.

 

Anders har slutfört städningen på ”Strandvägen” och det är ett imponerande arbete. Denna kuststräcka har nog aldrig varit städad tidigare och mängden skräp är skrämmande. Nu när är sträckan är ren kommer den med kontinuerlig plockning bli plastfri stora delar av året! Härligt, och målet med projektet!

Till min stora glädje fick jag ett telefonsamtal från Lennart Torgersson, verksamhetschef för avfall och återvinning i Kungsbacka Kommun, som erbjöd hämtning av vårt uppsamlade plastavfall. Eftersom det är flera som städat så ordentligt på landsidan passade det  bra att få bort avfallet och det blev hämtat av Sebastian Ågren och hans kollega. Ett stort tack för insatsen.

Skallahamn

På Vässingsö har man strandstädat i många år. Ola Carlsson beskriver årets städning så här:

”Vässingsöborna har städat stränderna runt Vässingsö och Skalla på Långfredagen, dom samlades kl 10 vid den södra sandstranden på Karinas äng. De var ca 10 personer som gick runt hela kuststräckan och samlade in vad som kommit iland. Några säckar blev det, men det brukar vara lite mer skräp. Vid kl 12 är det gemensam fika och en trevlig pratstund om händelserna på Ön. Detta är en tradition som nu närmar sig 30 år.”

Christina med hjälp av Charlotte och hennes väninna har städat vid Abbelås och vår ”first lady” Lillemor har givetvis städat sin vända!

Barbro som valde en av de svårare sträckorna har nu klättrat och plockat skräp. Hon tog hjälp av Göran och Gabriel.

Ett stort tack från Vrakat.se och miljön för er insats.

Vi genomför en första grovstädning av Malö den 5 juni. Tanken är att vi tar tillgängliga båtar och kör ut till Malö. Alla som har båtar och kan ta med sig någon kan väl höra av sig. Kustroddaren Per har tagit på sig uppsyningsansvaret för Malö och fördelar arbetet. Vi kommer samtidigt att bygga två uppsamlingsdepåer. Vi går inte ut om det är dåligt väder, för projektledningen är lite mesig.

Internationell utblick (Mona)

För några dagar sedan kom besked om att ca 180 av världens länder är överens om nya FN-regleringar i syfte att förhindra att plastavfall dumpas i havet. Idag beräknas mellan 8 och 13 miljoner ton plast hamna i haven varje år. Tanken är att regleringarna ska träda i kraft om ett år. Det är givetvis positivt att världens ledare inser hur stort problemet är men trist att inte alla vill medverka (bl a USA ställde sig utanför).

Den norska statsministern Erna Solberg verkar däremot ha fattat galoppen. Hon deltog den 4 maj i en strandstädningsdag tillsammans med många andra och uttalade sig om att Norge bör ta en ledande roll i utvecklingen av världens havsområden. Även i Sverige anordnades denna dag (som är Nordiska kusträddardagen) strandstädning på många platser genom Håll Sverige Rent.

I vår lilla oas i Katalonien, Llanca, pågår också ett strandstädningsprojekt. Detta upptäckte vi nu under påskhelgen då kommunen anordnade Nature week med olika aktiviteter. Då stod Maria (se bilden) på byns Plaza Mayor med skyltar och ett bord med information om projektet Platges Netes (betyder rena stränder på katalanska). Ett stort antal frivilliga tar hand om strandstädningen och man inbjuder till detta på bestämda dagar. Då samlas alla volontärer i hamnen där de registreras och får plastpåsar mm. Många använder sig av kajaker för att kunna nå in i otillgängliga vikar. Projektet har pågått sedan 2015.